Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 30 δισεκ. λιρών ανακοίνωσε ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

pame boreio aigaio

Βρετανία: Πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 30 δισεκ. λιρών ανακοίνωσε ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
09.07.2020 | 10:52

Βρετανία: Πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 30 δισεκ. λιρών ανακοίνωσε ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Μέτρα για την αναζωογόνηση της πληγωμένης από τον κορονοϊό οικονομίας της Βρετανίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, σε μια προσπάθεια να διασωθούν κυρίως θέσεις εργασίας.

Το πακέτο του Σουνάκ, συνολικού ύψους 30 δισεκ. λιρών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ για εστιατόρια, ξενοδοχεία και αξιοθέατα, αύξηση του ορίου του τέλους χαρτοσήμου για αγορές ακινήτων, επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων , οικονομική βοήθεια για την απασχόληση των νέων και εκπτώσεις γευμάτων σε εστιατόρια τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μείωση από το 20% στο 5% του ΦΠΑ επί των “αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας”, δηλαδή στα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους κλπ., κάτι που αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια 4 δισεκ. στερλινών.

“Η πρωτοβουλία του Σουνάκ είναι ένα τεράστιο μπόνους”, υπογράμμισε στην εφημερίδα Metro εκπρόσωπος του οργανισμού εμπορίου Hospitality.

“Πιάτο ελπίδας 30 δισ. λιρών” , γράφει η Daily Express για το πακέτο διάσωσης, ενώ η Daily Mail σπεύδει να σημειώσει ότι – “αν και το μεσημεριανό μας γεύμα θα το πληρώσει ο Σουνάκ , εμείς θα επιβαρυνθούμε με τον τελικό λογαριασμό”.

H Mail θεωρεί ότι η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης “μια μεγάλη γιορτή παροχών” και είναι “ένα σαφές διάλειμμα από την ορθοδοξία των Τόρις”.

Οι Times προσπαθούν να εξηγήσουν “πόσο ακριβό είναι αυτό το πάρτι”. Εάν το τελευταίο πακέτο προστεθεί στα άλλα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας τότε “ο λογαριασμός για την περίθαλψη της χώρας λόγω  του Covid-19” ανέρχεται στο ποσό των 189 δισ. λιρών” , επισημαίνει η εφημερίδα.  

  

“Το ποσό αυτό υπερβαίνει τις δαπάνες για τις νοσοκόμες και για το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας, σημειώνουν” οι Times.

Οι Financial Times υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί φέτος να δανειστεί 350 δισεκατομμύρια λίρες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

H ίδια εφημερίδα προβλέπει ότι το έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί στο διπλάσιο σε σχέση με αυτό που παρατηρήθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008.

Εν τούτοις η Daily Mirror θα ήθελε ο κ. Σουνάκ να δώσει περισσότερα. “Τροφή για τα κοτόπουλα” είναι ο ειρωνικός τίτλος της πρώτης σελίδας που παραπέμπει στην κριτική του Εργατικού κόμματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να δηλώσει ότι το νέο πακέτο διάσωσης κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην υπόσχεση της κυβέρνησης για ένα New Deal για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η Sun παραδέχεται ότι εκφράζονται κάποιες αμφιβολίες ως προς το αν η στρατηγική της κυβέρνησης θα είναι αποτελεσματική , αλλά παρόλα αυτά την επαινεί τονίζοντας ότι “έχουμε να κάνουμε με ένα συγκλονιστικό πακέτο παροχών το οποίο θα χαροποιήσει τους αναγνώστες μας”.

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018