Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορωνοϊός - Πρ. Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Τα ταξίδια ανεβάζουν το ρίσκο δεύτερου κύματος

banner roots

Φωτογραφία: APimages Φωτογραφία: APimages
20.05.2020 | 12:00

Κορωνοϊός - Πρ. Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου: Τα ταξίδια ανεβάζουν το ρίσκο δεύτερου κύματος

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντογκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, δεν επικροτεί το γρήγορα άνοιγμα, από τον κορωνοϊό, των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οπως αναφέρει η DW το ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα ήταν όπως τα προηγούμενα έγινε σαφές στους Γερμανούς το αργότερο από τις πρώτες ημέρες της κορωνοκρίσης, όταν κατέβασε ρολά η δημόσια ζωή στη χώρα. Αλλά από χθες μετά τις τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, οι Γερμανοί τουρίστες, που διψούν για μεσογειακό ήλιο, αρχίζουν να ελπίζουν ότι η θερινή σεζόν δεν χάθηκε και ότι θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές σε χώρες της Μεσογείου το αργότερο από τις 15 Ιουνίου.

Όμως οι προοπτικές σταδιακού ανοίγματος των συνόρων μεταξύ των χωρών της ΕΕ φαίνεται να μετριάζει τη χαρά της προσμονής. Διότι ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) προειδοποιεί για τις συνέπειες από ένα γρήγορο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων για τουρισμό. «Θα συμβούλευα τις κυβερνήσεις να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα, και μάλιστα προς τις δύο κατευθύνσεις» υπογράμμισε μιλώντας σήμερα σε έντυπα του εκδοτικού ομίλου Funcke. «Από υγειονομικής πλευράς θα ήταν καλύτερο οι άνθρωποι να μείνουν στους τόπους κατοικίας του».

Ανησυχία για τα μέτρα χαλάρωσης από τον κορωνοϊό

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη προοπτική άρσης της ταξιδιωτικής προειδοποίησης από πλευράς του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξίδια προς τον ευρωπαϊκό χώρο, ο Γερμανός γιατρός εξέφρασε ενδοιασμούς, μήπως οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αγώνα δρόμου. «Τα νέα μέτρα χαλάρωσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία, διότι θα ζήσουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης για το ποια (χώρα) ανοίγει περισσότερο και πιο γρήγορα. Με τα ταξίδια ανεβαίνει το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος επιδημίας, το οποίο θα είναι πιο σκληρό από το πρώτο γιατί δεν θα είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο την πρώτη φορά».

Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι θεωρεί επικίνδυνη και τη «νέα ελευθερία για ταξίδια» προς τη Γερμανία. «Εάν ξεκινήσουν και πάλι τουρίστες να έρχονται στη χώρα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος μολύνσεων. Το άνοιγμα των συνόρων έγινε πριν την ώρα του, η κυβέρνηση δρα αποκλειστικά με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα και υποτιμά το υγειονομικό ρίσκο. Δεν είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Αύξηση κρατήσεων, εν μέσω κορωνοϊού, στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα οι τουρ οπερέιτορ, όπως οι TUI, DER Touristik και FTI εξοπλίζονται για το μεγάλο ξεκίνημα και έχουν έτοιμα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας. Εκπρόσωπος της TUI είπε ότι τις περασμένες εβδομάδες συνεργάστηκε πολύ εντατικά με τις κυβερνήσεις των χωρών που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών και χαιρετίζουν το βήμα να ανοίξουν και πάλι οι ευρωπαϊκοί χώροι διακοπών. Ο ίδιος εκπρόσωπος μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τις Βαλεαρίδες νήσους. Πολλές κρατήσεις γίνονται και για τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Ιδιαίτερα στη Μαγιόρκα καταγράφεται ανάγκη αναπλήρωσης των αναγκών.»

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Schauinsland Reisen αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων για τη χειμερινή περίοδο 2020/21, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Αντίθετα οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι κάπως περιορισμένες, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι «όταν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, η ζήτηση για το φετινό καλοκαίρι θα αναζωπυρωθεί». Τι θα γίνει όμως με τις τιμές; Όπως φαίνεται σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν σε εποχή κρίσης, τουλάχιστον αυτό υποθέτουν εμπειρογνώμονες του κλάδου. Ο Τόρστεν Κίρστγκες, ειδικός σε θέματα τουρισμού από την Ανώτατη Σχολή Jade στο Βιλχλεμσχάφεν δήλωσε ότι ναι μεν εστιατόρια, ξενοδοχεία ή χώροι κάμπινγκ λόγω των μέτρων έχουν μειωμένα έξοδα, αλλά οι πιέσεις από τους ανταγωνιστές είναι τεράστιες και πολλές επιχειρήσεις είναι ήδη καταχρεωμένες.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το