Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορωνοϊός - Βρετανία: Πρωτοφανή μέτρα στήριξης που αφορούν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα

banner roots

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πρωτοφανή μέτρα στήριξης που αφορούν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα
21.03.2020 | 13:24

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πρωτοφανή μέτρα στήριξης που αφορούν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων κυριαρχεί η υπόσχεση της κυβέρνησης για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων που αδυνατούν να εργαστούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δόθηκε η εντολή να κλείσουν καφετέριες, παμπ και εστιατόρια.

Η απόφαση το κράτος να επωμισθεί την καταβολή των μισθών εκείνων που δεν μπορούν να εργαστούν χαρακτηρίζεται ιστορική απόφαση από τις εφημερίδες Daily Mail, Independent και Daily Express.

Ο Guardian σημειώνει η δέσμευση από τη μεριά της κυβέρνησης για την καταβολή του 80% του μισθού για το προσωπικό που διατηρείται από τον εργοδότη, καλύπτοντας μισθούς μέχρι και £ 2.500 το μήνα – είναι μια δέσμευση που “δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν”.

Η Daily Mirror γράφει ότι η κίνηση αυτή είναι "τόσο ασυνήθιστη" που "έπρεπε κανείς για να την πιστέψει να την ελέγξει τρεις φορές".

Η Daily Telegraph υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι "ζωτικής σημασίας" για την προστασία των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και αναψυχής - μια κίνηση η οποία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, είναι “ανήκουστη ακόμη και σε καιρό πολέμου”.

Η αναγκαιότητα το κράτος να δράσει για την καταπολέμηση του κορονοϊού είναι μεγάλη δεδομένου του γεγονότος ότι ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν στη Βρετανία αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι στην Ιταλία, σημειώνει η Telegraph.

H εφημερίδα αναφέρει ότι η μέση αύξηση του αριθμού των θανάτων στην Ιταλία είναι μικρότερη από το 20%, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό αύξησης του αριθμού των θανάτων από τον κορονοϊό κυμαίνεται στο 45%.

Ένα γράφημα στους Times παρουσιάζει μια λιγότερο ζοφερή εικόνα.

Προειδοποιούν όμως οι Times ότι τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με άλλες χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς η επιδημία εξαπλώνεται σε αγροτικές περιοχές, όπου οι ηλικιωμένοι είναι πιο πολυάριθμοι.

Η Μail γράφει ότι μετά την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης "η Βρετανία έχει αλλάξει για πάντα".

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ξεκινώντας την ημερήσια ενημέρωσή του, διεμήνυσε πως “θα νικήσουμε τον κορονοϊό” με μια τεράστια προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσής του. Ο ίδιος, μετά από ημέρες επικρίσεων για μη λήψη περιοριστικών μέτρων, έδωσε εντολή να κλείσουν καφέ, εστιατόρια και μπαρ “το συντομότερο δυνατό”. Κλείνουν ακόμα κλαμπ, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια και κέντρα αναψυχής. Από τα νέα έκτακτα μέτρα, που έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες, εξαιρούνται τα καταστήματα takeaways. Όπως ενημέρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τα μέτρα αυτά θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση.

Είναι μια δραματική εξέλιξη στην οποία εστιάζουν την προσοχή τους οι περισσότεροι αρθρογράφοι.

Ο Τζόναθαν Φρίντλαντ του Guardian γράφει για τους ερημωμένους δρόμους, την οικονομία που αντιμετωπίζει “μια κατάρρευση πιο καταστροφική από τη Μεγάλη Ύφεση” και την εμφάνιση των ερασιτεχνών επιδημιολόγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή, κατά τον Φρίντλαντ, είναι η κυριαρχία του συναισθήματος του φόβου.

“Η ευγένεια και η αναμονή στις ουρές έχουν αντικατασταθεί με την αγένεια , την επιθετική διάθεση και την απληστία. Αυτή είναι η εικόνα στα σούπερμαρκετ με τα υπερφορτωμένα καρότσια”, παρατηρεί η Φιόνα Φίλιπς της Daily Mirror.  

Ο ιστότοπος της Independent αναφέρει ότι συνιστάται στην κυβέρνηση να “προωθήσει μια αίσθηση κολεκτιβισμού” για να αποφευχθούν οι λεηλασίες και οι ταραχές.

Η Mail έχει καταρτίσει μια λίστα με τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν.

Τα καταστήματα ρούχων, τα takeaways καθώς και τα κομμωτήρια παραμένουν ανοιχτά, ενώ τα παμπ και τα γραφεία στοιχημάτων έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύουν οι Times, παρά τις οδηγίες της κυβέρνησης, μόνο το 37% του επιβατικού κοινού αποφεύγει τις δημόσιες συγκοινωνίες.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το