Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit : “Διχασμένη” η ΕΕ , ισχυρίζεται το Λονδίνο

banner roots

Brexit : “Διχασμένη” η ΕΕ , ισχυρίζεται το Λονδίνο
23.02.2020 | 11:51

Brexit : “Διχασμένη” η ΕΕ , ισχυρίζεται το Λονδίνο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωναν στη Sunday Express ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “διχασμένη” εν όψει των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο για το εμπόριο που πρόκειται να αρχίσουν τον Μάρτιο.

Υπογραμμίζουν την καθυστέρηση στη δημοσίευση της εντολής διαπραγμάτευσης της ΕΕ και το "χάος" σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του μπλοκ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές , η πρόοδος στην πορεία για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι "εξαιρετικά καλή".  

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι “δεν είναι σίγουρος” ότι μια συμφωνία εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τον Μάρτιο θα είναι "τεταμένες", με τα αλιευτικά δικαιώματα καίριας σημασίας , μετέδωσε το BBC.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μία συμφωνία για την αλιεία δεν θα είναι αποσυνδεδεμένη από την εμπορική συμφωνία που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το Λονδίνο τόνισε από την πλευρά του ότι η «επανάκτηση του ελέγχου» των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλης σημασίας και ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμα “πάνω από όλα από τα βρετανικά αλιευτικά”.
Όμως, οι αλιείς πολλών ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους βρετανικούς ψαρότοπους. Για τους Γάλλους αλιείς, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν το 30% του κύκλου εργασιών τους.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν έγιναν καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράμμισε ότι θα δημοσιεύσει την εντολή της για τη νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στο σχετικό έγγραφο, οι υπουργοί αναμένεται να επαναλάβουν την επιθυμία τους για μια συμφωνία τύπου Καναδά χωρίς πολλούς δασμούς στις ανταλλαγές των αγαθών.

Παρόλο που επιδιώκεται μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ , το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν ακολουθεί τους περισσότερους κανόνες του μπλοκ.

Η χώρα διανύει μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μετά την αναχώρησή από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel