Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : “Πράσινο φως” από την κυβέρνηση για την υπερταχεία HS2
Βρετανία : “Πράσινο φως” από την κυβέρνηση για την υπερταχεία HS2
30.01.2020 | 12:57

Βρετανία : “Πράσινο φως” από την κυβέρνηση για την υπερταχεία HS2

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Πρωτοσέλιδο θέμα σε πολλές εφημερίδες σήμερα είναι η αναμενόμενη απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που αρχικά θα συνδέει το Λονδίνο με το Μπέρμιγχαμ και μετά θα επεκταθεί προς το Μάντσεστερ και το Λιντς.

Οι Times εκτιμούν ότι η έγκριση του μεγαλεπήβολου σχεδίου από τον πρωθυπουργό θα φέρει τον Μπόρις Τζόνσον σε μετωπική σύγκρουση με τους περισσότερους από τους ανώτερους συμβούλους του. Ο σημαντικότερος από αυτούς , ο Ντομινίκ Κάμινγκς , θεωρεί ότι το κόστος του έργου είναι τεράστιο και θα προτιμούσε τα χρήματα που προβλέπονται για την κατασκευή του να διατεθούν σε άλλα έργα υποδομής. “Με την HS2 εισερχόμεθα στη ζώνη της καταστροφής” , φέρεται να είπε ο κ. Κάμινγκς.

Οι ιθύνοντες του σχεδίου HS2, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε δισεκατομμύρια λίρες, βρίσκονται σε διαμάχη με τους επικριτές του επί μιας σειράς θεμάτων, που εκτείνονται από τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο έως το αν το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει τη Βρετανία να πετύχει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Οι υποστηρικτές λένε ότι το HS2 θα δώσει στη Βρετανία το είδος των σιδηροδρομικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν άλλες μεγάλες χώρες και θα δώσει ώθηση σε πόλεις στην κεντρική και στη βόρεια Αγγλία, καθώς θα συνδέονται πλέον με το κέντρο του Λονδίνου

Την κατασκευή της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής υποστηρίζει ο υπουργός των Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ. Όπως γράφει η Daily Mail , σύμφωνα με πηγή του υπουργείου των Οικονομικών ο κ. Τζάβιντ είναι της γνώμης ότι “οι εναλλακτικές λύσεις είτε είναι ανεφάρμοστες είτε δεν πρόκειται να  αποφέρουν τα ίδια οφέλη  όπως η γραμμή HS2”.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η στήριξη του υπουργείου των Οικονομικών για την κατασκευή της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής εξαρτάται από την καθιέρωση ελέγχων για το μελλοντικό κόστος του βορείου τμήματος της διαδρομής , από το Μπέρμινγχαμ προς το Μάντσεστερ και το Λιντς.  

H σημερινή συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τους αρμόδιους υπουργούς θα εξετάσει εάν η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς το Μάντσεστερ και το Λιντς θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω αναθεώρηση αργότερα όταν έχει αρχίσει το έργο για να διασφαλισθεί ότι θα γίνει καλή αξιοποίηση των κονδυλίων που θα διατεθούν από το δημόσιο για την ολοκλήρωση του, γράφει η εφημερίδα.

Οι Financial Times μας ενημερώνουν επίσης ότι ο υπουργός των Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, εν όψει της επανεξέτασης των κρατικών δαπανών, έχει ζητήσει από όλα τα Υπουργεία να προχωρήσουν σε περικοπές τουλάχιστον της τάξεως του 5% και να προσδιορίσουν πέντε έργα η κατασκευή των οποίων που θα μπορούσε να αναβληθεί.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τζάβιντ υπογραμμίζει  ότι μετά από μία δεκαετία λιτότητας  οι προϋπολογισμοί του κράτους  θα συνεχίσουν να είναι “σφιχτοί”.            

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018