Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>«Φωτιά» στη Λιβύη: Η Τρίπολη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα - Αντιδρούν ΗΠΑ-Ρωσία

banner roots

«Φωτιά» στη Λιβύη: Η Τρίπολη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα - Αντιδρούν ΗΠΑ-Ρωσία
27.12.2019 | 08:46

«Φωτιά» στη Λιβύη: Η Τρίπολη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα - Αντιδρούν ΗΠΑ-Ρωσία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Προηγήθηκε η ανακοίνωση Ερντογάν ότι τον Ιανουάριο θα ψηφιστεί η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη - Λύση με ειρηνικό τρόπο ζήτησε ο Πούτιν που μίλησε τηλεφωνικά με τον Κόντε - Τραμπ και Σίσι συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters το βράδυ της Πέμπτης ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ ζήτησε από την Τουρκία στρατιωτική ενίσχυση.

Αξιωματούχος από την Τρίπολη που επικαλείται το Reuters είπε ότι αίτημα βοήθειας αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Το αίτημα ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στην Εθνοσυνέλευση στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από την αντίδραση της Μόσχας, η οποία δεν φαίνεται να επικροτεί την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτή την θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων εκεί και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει τον Χαφτάρ.

Μέσα στη νύχτα έγινε γνωστό, παράλληλα, από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες η Προεδρία της Τυνησίας, μία ημέρα μετά και τη συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό». Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να παρασύρει την Τύνιδα σε ένα συνασπισμό υπέρ της κυβέρνησης Σαράτζ απέτυχε.

Το πλάνο του Ερντογάν για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Σαφέστατα παίζει με τη φωτιά και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά από όλους τους “παίκτες’’ του διεθνούς συστήματος. Με τέτοιες κινήσεις θα απομονωθεί περαιτέρω, καθώς ο νέο-οθωμανικός επεκτατισμός καταδικάζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση.
Αξιοπρόσεχτη πάντως φάνηκε να είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κωνσταντινούπολη. Παρ’ ότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική και σκοπός της ήταν να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Φανάρι, η συνάντησή του με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου άναψε φωτιές. Κάποια εκ των φιλοεργοντανικών Μέσων την χαρακτήρισαν περίεργη.

Εν μέσω όλης αυτής της διπλωματικής διελκυστίνδας, έχει περάσει στα ψιλά η προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία. Στόχος της είναι να προτρέψει τον Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό. H εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, απέφυγε να επιβεβαιώσει την είδηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πάντως, το Βερολίνο, εκτός από το δεδομένο ενδιαφέρον του για το Μεταναστευτικό, επιδιώκει εμμέσως να σπάσει τη διπλωματική απομόνωση, στην οποία με ευθύνη της έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel