Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις τίθεται στην κρίση της κοινής γνώμης

banner roots

Βρετανία: Το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις τίθεται στην κρίση της κοινής γνώμης
24.11.2019 | 13:48

Βρετανία: Το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις τίθεται στην κρίση της κοινής γνώμης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η δημοσιοποίηση του εκλογικού προγράμματος των Συντηρητικών θέτει τα πλαίσια μιας δραματικής αντιπαράθεσης με τους Εργατικούς αναφορικά με τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες , γράφουν σήμερα οι Sunday Times.

Σύμφωνα με τη Mail on Sunday η υπόσχεση των Τόρις ότι μια κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον δεν πρόκειται να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος , τις ασφαλιστικές εισφορές; και τον φόρο προστιθέμενης αξίας θα πρέπει να έχει ανακουφίσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος που έχουν κατά κάποιο τρόπο πανικοβληθεί από την πρόθεση των Εργατικών όταν σχηματίσουν κυβέρνηση να αυξήσουν την φορολογία για τα εισοδήματα άνω των £ 80.000 λιρών τον χρόνο.

Η Sunday Telegraph επισημαίνει ότι το μανιφέστο των Συντηρητικών για τις εκλογές του Δεκεμβρίου προβλέπει επίσης της κατάργηση των τελών στάθμευσης στους χώρους των νοσοκομείων για τους ανάπηρους οδηγούς και για τους βαριά ασθενείς ενώ υπάρχει πρόταση και για την επαναφορά του επιδόματος διαβίωσης για τις εκπαιδευόμενες νοσοκόμες.

Κατά τον Observer, ο Μπόρις Τζόνσον αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση θα αναβάλει την αναμόρφωση των κοινωνικών υπηρεσιών. “Στον τομέα αυτόν οι Τόρις τα έχουν κάνει θάλασσα και αυτό τους κόστισε στις εκλογές του 2017”, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγές προσκείμενες στο Συντηρητικό κόμμα υπογράμμιζαν στην Independent ότι το πρόγραμμά τους είναι κοστολογημένο και ότι δεν θα χρειασθεί περαιτέρω δανεισμός για την υλοποίησή του.

Εκτιμάται όμως από την ίδια εφημερίδα ότι οι παροχές που υπόσχεται ο κ. Τζόνσον “θα δέσουν τα χέρια” του του υπουργού των Οικονομικών. “Το υπουργείο θα στερηθεί έσοδα από σημαντικές πηγές χρηματοδότησης” , διαβάζουμε στον ιστότοπο της Independent.

Σε άρθρο του στη Mail on Sunday , o Hamish McRae θεωρεί ότι οι πολιτικοί είναι “αγράμματοι στα οικονομικά θέματα”. “Θα ήλπιζε κανείς οι Τόρις να ήταν περισσότερο ρεαλιστές” , γράφει ο MacRae.  “Aλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Ανυπομονούν να αρχίσουν να συμπεριφέρονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το δημόσιο χρέος. Δίνουν την εντύπωση ότι γι’ αυτούς οι προσπάθειες της προηγούμενης δεκαετίας για τη μείωσή του ήταν όνειρο” , καταλήγει ο Hamish McRae στη σημερινή Mail on Sunday.   

Τέλος οι Sunday Times υποστηρίζουν ότι το εκλογικό μανιφέστο των Εργατικών που κοινοποιήθηκε πριν από τρείς μέρες δεν έχει δώσει στο κόμμα τη δημοκοπική ώθηση που ήλπιζε η ηγεσία.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον πιθανολογείται πως θα εξασφαλίσει περί τις 349 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, κερδίζοντας 57, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Datapraxis, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Sunday Times.

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί αναμένεται να χάσουν 30 έδρες και να καταλάβουν 213 έδρες, εάν το μοντέλο της έρευνας επιβεβαιωθεί.

Μαζί με τους Συντηρητικούς, κερδισμένο από τις εκλογές θα βγει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), που θα κερδίσει 14 έδρες και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα αναδειχθεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το μοντέλο πρόβλεψης βασίσθηκε στην ενσωμάτωση στοιχείων που προέκυψαν από περίπου 270.000 συνεντεύξεις της εταιρείας You Gov.

Την ίδια στιγμή, άλλη δημοσκόπηση της Deltapoll για την εφημερίδα Mail on Sunday δείχνει πως η διαφορά των Συντηρητικών με τους Εργατικούς μειώθηκε ελαφρά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κόμμα του Τζόνσον συγκεντρώνει το 43% (δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες), οι Εργατικοί παραμένουν στο 30%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν πέντε μονάδες και φθάνουν το 16%.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το