Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο - Άρματα μάχης στους δρόμους του Καΐρου

banner roots

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο - Άρματα μάχης στους δρόμους του Καΐρου
03.07.2013 | 21:47

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο - Άρματα μάχης στους δρόμους του Καΐρου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι στη χώρα του βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Παράλληλα συρματοπλέγματα υψώνει ο αιγυπτιακός στρατός γύρω από τις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Αιγύπτουμ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ενώ, περιορισμό στις επικοινωνίες του προέδρου Μόρσι φέρεται να έχει επιβάλει ο στρατός, σύμφωνα με το αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στο BBC ότι το διάγγελμα του στρατού θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ. Επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον οδικό χάρτη για το πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου αναμένεται να ανακοινώσουν ο Σεΐχης του ισλαμικού τεμένους και πανεπιστημίου Αλ Αζάρ, ο ηγέτης των χριστιανών κοπτών και ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Συγκεκριμένα σχέδιο για μεταβατική περίοδο προς τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, με την υποστήριξη του στρατού, έχουν εκπονήσει οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και οι ηγέτες των θρησκευτικών ρευμάτων της Αιγύπτου

Ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας παράλληλα τον αιγύπτιο πρόεδρο να αφουγκραστεί βαθύτερα τις ανησυχίες των Αιγυπτίων

Σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, καλεί ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya, ενώ σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο επισημαίνεται πως η κρατική τηλεόραση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού. Στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σημειώνει στο δίκτυο NBC ότι άρματα μάχης κινούνται εκτός Καΐρου και πως πολλά μέλη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο πραξικόπημα».

Συνεργάτης του Μόρσι, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι: "Κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να αντέξει ενάντια στη λαϊκή αντίσταση χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία".

0324567643243565

Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ Αλ Χαντάντ, σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ότι ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο. «Τα άρματα μάχης έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται στους δρόμους». Στρατιωτική παρέλαση, με τεθωρακισμένα οχήματα, πραγματοποιεί ο αιγυπτιακός στρατός σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya

Παράλληλα, για υπεράσπιση της νομιμότητας και του Συντάγματος ακόμη και με αίμα ενάντια σε όσους επιχειρήσουν να βγάλουν την Αίγυπτο από το μονοπάτι της συνταγματικής της πορείας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του στην σελίδα της Αιγυπτιακής Προεδρίας στον ιστότοπο Facebook ο Μοχάμεντ Μόρσι, αναφερόμενος έμμεσα στο στρατό, αλλά και στα πολιτικά κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την παρέμβασή του.

Ο κ. Μόρσι σημειώνει ότι, σαν πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, ακούει τα μηνύματα όχι μόνο των πλατειών όπου συγκεντρώνονται οι αντίπαλοί του, αλλά και εκείνων στις οποίες συγκεντρώνονται οι υποστηρικτές του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν πράττει το ίδιο.

Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ο στρατός θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών του με τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας.

Παράλληλα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου επανατοποθέτησε στη θέση του τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ.

SC20130703-191110-1

Πληροφορίες για παρουσία στρατιωτικών εντός του κτηρίου της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου και έλεγχο του μεταδιδόμενου προγράμματος μετέδιδε το πρακτορείο Associated Press.

Ο κ. Μόρσι έχει απορρίψει από την Τρίτη το στρατιωτικό τελεσίγραφο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αντισταθεί ενεργά σε προσπάθεια παραμερισμού του από το προεδρικό αξίωμα, καθώς δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα "ακόμη και με τη ζωή του".

 

Πηγή: newsplus.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το