Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κατάπαυση πυρός στη Συρία: Τώρα ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» για το ποιος κέρδισε

banner roots

Κατάπαυση πυρός στη Συρία: Τώρα ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» για το ποιος κέρδισε
18.10.2019 | 08:53

Κατάπαυση πυρός στη Συρία: Τώρα ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» για το ποιος κέρδισε

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Μετά την απόφαση για κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες, ΗΠΑ και Τουρκία πανηγυρίζουν αμφότερες, καθώς θεωρούν πως πέτυχαν τον στόχο τους.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση από πλευράς Αμερικανών, καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ πως έκανε οπισθοχώρηση, δίνοντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσα ακριβώς ήθελε. Χαρακτηριστικό είναι πως η Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε ως «απάτη» την συμφωνία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει τίποτα από αυτήν.

«Αυτή η συμφωνία υπονομεύει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ του τα έδωσε όλα», κατήγγειλαν χαρακτηριστικά οι Δημοκρατικοί με ανακοίνωσή τους.
Τι προβλέπει η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές, η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει για 120 ώρες τις επιθέσεις της. Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε μάλιστα πως δεν πρόκειται για εκεχειρία. Η συμφωνία είναι από χθες το βράδυ στις 10 σε ισχύ, όπως ανακοίνωσε και η Κουρδική πλευρά που φέρεται να αποδέχτηκε την συμφωνία.

 

Οι Τούρκοι συμφωνούν στο να σταματήσουν οριστικά την επιχείρησή τους, μόνο σε περίπτωση που εντός πέντε ημερών, που κρατά και η κατάπαυση πυρός, οι Κούρδοι αποχωρήσουν από την βόρεια Συρία. Το σχέδιο των Αμερικανών είναι να τοποθετηθούν σε μία περιοχή 32 χιλιόμετρα μακριά, προς τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε να υπάρξει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία επιδιώκουν οι Τούρκοι. Αυτή τη ζώνη ασφαλείας, εξασφάλισαν πως θα την ελέγχουν οι ίδιοι, κάτι που ήταν και ο στόχος του Ερντογάν, καθώς θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Στις ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, δια στόματος του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ξεκαθάρισαν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, θα ακυρωθούν όταν αποσυρθεί οριστικά από την περιοχή η Τουρκία. Ωστόσο, την ώρα που ο Τραμπ πανηγύριζε και αποθέωνε τον εαυτό του για τη συμφωνία με τον Ερντογάν για τη στάση του (ο Ερντογάν απάντησε πάντως με αιχμηρό τρόπο στο tweet του Αμερικανού), οι γερουσιαστές ετοίμαζαν νέο νομοσχέδιο για σκληρότερες κυρώσεις στην Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτούς που προωθούν το νομοσχέδιο είναι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του, κάτι που στην κυβέρνηση φοβούνται πως θα φέρει νέα προβλήματα στη σχέση τους με την Τουρκία, πάνω που κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel