Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας

banner roots

Brexit: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας
09.10.2019 | 12:17

Brexit: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Αδύνατη" χαρακτήρισε μια συμφωνία για το Brexit  πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ μετά από το τηλεφώνημα του Μπόρις Τζόνσον  με την Άνγκελα Μέρκελ νωρίτερα χθες. Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός συζήτησε τις βρετανικές προτάσεις για το Βrexit με την Γερμανίδα καγκελάριο. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι μια συμφωνία για το διαζύγιο με βάση όσα έχει προτείνει η Βρετανία είναι "απίθανη".

Η επίτευξη μιας συμφωνίας Brexit είναι ουσιαστικά αδύνατη μέχρι το τέλος του μηνός , υπογραμμίζει η Daily Telegraph . H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επιμένει ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η εμμονή αυτή της κ. Μέρκελ είναι η "ταφόπετρα" του σχεδίου του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την άρση του αδιεξόδου, συνεχίζει η εφημερίδα. Η Telegraph θυμίζει στους αναγνώστες της ότι εφόσον δεν θα υπάρξει συμφωνία για ένα συναινετικό διαζύγιο με την ΕΕ τότε ο κ. Τζόνσον είναι υποχρεωμένος μετά από απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να ζητήσει αναβολή του Brexit και παράταση της ισχύος του Άρθρου 50.  

H Daily Mirror εκτιμά ότι την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών με την ΕΕ φέρει ο Μπόρις Τζόνσον. Η εφημερίδα υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που έσπευσε να τονίσει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός "παίζει ένα ηλίθιο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών". Ο υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης αρμόδιος για το Brexit , σερ Κέιρ Στάρμερ , σημείωσε ότι από την αρχή πρόθεση του κ. Τζόνσον ήταν να μην υπάρξει συμφωνία , μας ενημερώνει η Mirror.

H i δεν αποκλείει την περίπτωση ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου να μη συμμετάσχει στο καθοριστικής σημασίας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών πρίν από τη λήξη της προθεσμίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ , γράφει η εφημερίδα.

"Ο Τζόνσον προτρέπει τον Βαράντκαρ να συνεχίσει τις συνομιλίες" - είναι   ο πηχυαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα των Financial Times. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ελπίδες για μια συμφωνία Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου έχουν σχεδόν εξανεμισθεί. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ιρλανδός ομόλογός του θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να αναζωπυρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Metro επισημαίνει ότι έχει αρχίσει "ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών" μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της Ντάουνινγκ Στριτ - "ένδειξη ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας είναι όσο ποτέ άλλοτε απόμακρες".

Η Daily Express αναφέρεται στην έντονη ανταλλαγή απόψεων που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας χθες - "γεγονός που θέτει τέλος στις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας".

Λιγότερο απαισιόδοξη είναι η εφημερίδα The Times. Σύμφωνα με τους Times υπάρχει μια "τελευταία ευκαιρία" για μια συμφωνία Brexit μετά τις συνομιλίες που μπορεί να έχει αύριο ο Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ.     

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel