Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit : Αρχίζουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία

banner roots

Brexit : Αρχίζουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία
07.10.2019 | 12:28

Brexit : Αρχίζουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Μπόρις Τζόνσον καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του για το Brexit ενώ αρχίζουν έντονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας , εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι Times μας ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών σε ό,τι αφορά το σχέδιο του για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά χωρίς να έχει κάποια θετική ανταπόκριση. Ο πρωθυπουργός μάλιστα της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, σύμφωνα με τους Times, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι - "Επικρατεί χάος στη Ντάουνινγκ Στριτ".

H εφημερίδα i σημειώνει ότι η Γαλλία και η Ιρλανδική Δημοκρατία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να "παρεμποδίσουν" τον Μπόρις Τζόνσον. To Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό , ενώ Παρίσι και Δουβλίνο έχουν δώσει στη βρετανική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για να κάνει νέες προτάσεις για το Brexit.

H Daily Express αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον φάνηκε να μην έχει καμία διάθεση να είναι "υποχωρητικός" όταν τόνισε στον πρόεδρο Μακρόν ότι "αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για μία συμφωνία". Σύμφωνα με αυτή την εφημερίδα, η ΕΕ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι "μετωπικής σύγκρουσης" , υπολογίζοντας σε μία ακόμη καθυστέρηση για το Brexit, αλλά - γράφει η Daily Express - "ο πρωθυπουργός έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του". Η Βρετανία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο πρέπει να έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Daily Mirror, μια συμφωνία Brexit δεν φαίνεται πιθανή ενώ ο Guardian σημειώνει ότι η ψυχρή υποδοχή που έτυχαν από τη Γαλλία οι τελευταίες προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού προμηνύει ότι "σε λίγες μέρες οι διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν καταρρεύσει".

Ποιο θα είναι λοιπόν το επόμενο βήμα ; Κατά την Daily Telegraph, o Μπόρις Τζόνσον είναι διατεθειμένος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην Telegraph ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αποφύγει να γράψει επιστολή με την οποία να ζητάει από την ΕΕ αναβολή του Brexit εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, όπως προβλέπει ο νόμος Benn.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ο Μπόρις Τζόνσον να καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία και να πείσει τους δικαστές αυτοπροσώπως να μη τον αναγκάσουν να ζητήσει μία νέα καθυστέρηση για το Brexit , διαβάζουμε στην Daily Telegraph.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το