Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Εν αναμονή της απόφασης των Βρυξελλών για το σχέδιο Τζόνσον
Brexit: Εν αναμονή της απόφασης των Βρυξελλών για το σχέδιο Τζόνσον
03.10.2019 | 11:22

Brexit: Εν αναμονή της απόφασης των Βρυξελλών για το σχέδιο Τζόνσον

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Πολλές από τις ευρωπαϊκές εφημερίδες έχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού θα τύχει ευνοϊκής αποδοχής από την ΕΕ.

"Είναι μη ρεαλιστικό και ανεφάρμοστο" , συμπεραίνουν οι Irish Times.

Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα που έχει την έδρα της στο Δουβλίνο οι προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Brexit αντικατοπτρίζουν - "είτε μια εντυπωσιακή άγνοια των συνθηκών στη Βόρεια Ιρλανδία είτε πρόθεση από τη μεριά του Βρετανού πρωθυπουργού να αναλάβει το ρίσκο και να διακινδυνεύσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής".

Τους φόβους της για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ιστορικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία εκφράζει και η Irish Independent.

"Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον ζητάει πάρα πολλά και προσφέρει πολύ λίγα" , γράφει χαρακτηριστικά η Irish Independent.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι οι νέες προτάσεις θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τις Βρυξέλλες και το Δουβλίνο , ενώ η ισπανική El Pais θεωρεί το βρετανικό σχέδιο "πολύπλοκο και ασυνάρτητο".

Σε περίπτωση που η ΕΕ απορρίψει το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα που διέρρευσε στον αμερικανικό ιστότοπο BuzzFeed News, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ζητήσει από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να εκφράσουν την οργή τους για τη στάση των Βρυξελλών και να τονίζουν στα ΜΜΕ ότι - "έχουμε να κάνουμε με μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά" .

Στο εσωτερικό της χώρας πολλά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σταθμίζουν τις πιθανότητες που έχουν οι νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Daily Express είναι πεπεισμένη ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου - "είναι κοντά στην άρση του αδιεξόδου" - ενώ η Daily Telegraph εκτιμά ότι ο Μπόρις Τζόνσον με τις προτάσεις του έχει φέρει το Δουβλίνο σε δύσκολη θέση που "θα αντιμετωπίσει τεράστιες πιέσεις για να τις δεχθεί".

Κατά τους Financial Times το σχέδιο Τζόνσον πρόκειται να έχει μια "παγερή υποδοχή" στις Βρυξέλλες, ενώ ο Guardian μας ενημερώνει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit , Μισέλ Μπαρνιέ, κατ'ιδίαν ήταν αρκετά "δηκτικός" όταν πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες των νέων προτάσεων που έχει κάνει το Λονδίνο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του backstop.

Τέλος η i θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να απορρίψουν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού.   

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018