Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Καναδάς: Τρεις νεκροί από τις πλημμύρες. Εκκενώθηκε το Κάλγκαρι

banner roots

Καναδάς: Τρεις νεκροί από τις πλημμύρες. Εκκενώθηκε το Κάλγκαρι
22.06.2013 | 13:30

Καναδάς: Τρεις νεκροί από τις πλημμύρες. Εκκενώθηκε το Κάλγκαρι

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Οι μεγαλύτερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες προκάλεσαν χθες την εκκένωση του κέντρου της πόλης Κάλγκαρι από τους κατοίκους του και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης αυτής που είναι η πετρελαϊκή πρωτεύουσα του Καναδά, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Τρία πτώματα βρέθηκαν στην τοποθεσία Χάι Ρίβερ, νοτίως του Κάλγκαρι, όπου ο ποταμός Χάιγουντ πλημμύρισε εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC. Αγνοείται η τύχη ενός τέταρτου προσώπου.

Στο Κάλγκαρι, περίπου 100.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το δήμαρχο της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, τον Ναχίντ Νένσι.

"Το κέντρο έχει σχεδόν αδειάσει, δεν βλέπει κανείς παρά μερικούς σπάνιους περαστικούς και λίγα αυτοκίνητα", δήλωσε ο Άνταμ Κλάμαρ, ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης: "Η αστυνομία δεν αφήνει κανένα να περάσει".

Η βροχή, η οποία έπεφτε από το πρωί, εντάθηκε νωρίς το απόγευμα. "Αν αυτό συνεχιστεί, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω", είπε ο Κλάμαρ σημειώνοντας εξάλλου τις πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης των κατοίκων της πόλης: "Το Facebook είναι γεμάτο μηνύματα από ανθρώπους οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν αυτούς που πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους".

Η ηλεκτροδότηση χρειάστηκε να διακοπεί στις συνοικίες του κέντρου που βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Μπόου και Έλμποου, οι οποίοι πλημμύρισαν σε πολλά σημεία. Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έκλεισαν για την κυκλοφορία, τα καταστήματα και τα σχολεία δεν άνοιξαν. Το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι έκλεισε.

Δόθηκε εντολή να εκκενωθούν συνολικά 26 συνοικίες της πόλης.

Η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη σε πολλές πόλεις νότια του Κάλγκαρι, καθώς σε κατάσταση ανάγκης έχουν κηρυχθεί περίπου είκοσι κοινότητες. Τα καναδέζικα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες σπιτιών και αυτοκινήτων να παρασύρονται από τα νερά.

Αξιωματούχοι του Κάλγκαρι δήλωσαν πως ο χώρος του ροντέο στο κέντρο της πόλης έχει πλημμυρίσει ενώ το νερό στη γειτονική αρένα του χόκεϊ Σάντλντομ έχει φτάσει στη 14η σειρά των καθισμάτων.

Περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα σημεία της νότιας Αλμπέρτα μέσα σε μόλις δύο ημέρες και οι μετεωρολόγοι λένε πως οι βροχοπτώσεις δεν θα μειωθούν πριν από σήμερα.

Περίπου 1.300 στρατιώτες και δέκα ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των απομονωμένων πληθυσμών και κυρίως στην εκκένωση των νοσοκομείων του Κάνμορ και του Χάι Ρίβερ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ έφθασε το απόγευμα στο Κάλγκαρι, πόλη της οποίας είναι βουλευτής από το 1993 - με μια διακοπή ανάμεσα στο 1997 και το 2002. Ο Χάρπερ πέταξε πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο και ενημερώθηκε επιτόπου για την κατάσταση υποσχόμενος ομοσπονδιακή βοήθεια στη διάρκεια των πλημμυρών και έπειτα απ' αυτές.

Πηγή: news247.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel