Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βενεζουέλα: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά την άρση ασυλίας του Γκουαϊδό

banner roots

Βενεζουέλα: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά την άρση ασυλίας του Γκουαϊδό
02.04.2019 | 09:27

Βενεζουέλα: Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά την άρση ασυλίας του Γκουαϊδό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ο Μάικλ Μορένο, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, έκρινε χθες ότι πρέπει να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού προέδρου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, διότι παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια που του είχε επιβληθεί.

Σε σειρά αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μορένο τόνισε πως ο Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε την απαγόρευση που του είχε επιβληθεί τον Ιανουάριο και πρόσθεσε πως παρέπεμψε το ζήτημα στη Συντακτική Συνέλευση και στον Τάρεκ Ουίλιαμπ Σάαμπ, τον γενικό εισαγγελέα της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό, ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού της Βενεζουέλας που ελέγχει η αντιπολίτευση, έχει εμπλακεί σε ολομέτωπη σύγκρουση με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο από τον Ιανουάριο, όταν αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε αμέσως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και κατόπιν δεκάδων άλλων χωρών της Δύσης και της περιοχής.

Η Συντακτική Συνέλευση δημιουργήθηκε το 2017 και ουσιαστικά αφαίρεσε τις εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο αυτής που ο Γκουαϊδό και οι υποστηρικτές του αποκαλούν «αρπαγή» της εξουσίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έκανε περιοδεία σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την υποστήριξη προς τον ίδιο. Δεν συνελήφθη όταν επέστρεψε στη χώρα στις αρχές του Μαρτίου, αν και οι αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί αυτό.

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με πολυδιάστατη, βαθιά πολιτική, θεσμική και οικονομική κρίση, που προκάλεσε την κατάρρευση πολλών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας και ανθρωπιστική κρίση. Η χώρα δοκιμάζεται εξάλλου το τελευταίο διάστημα από αλλεπάλληλες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Ο Μαδούρο επιρρίπτει την ευθύνη για αυτές σε δολιοφθορές των ΗΠΑ και της αντιπολίτευσης, ο Γκουαϊδό λέει ότι αποτελούν συνέπεια της έλλειψης επενδύσεων και συντήρησης και καλεί σε νέες διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αντικατέστησε χθες τον υπουργό Ενέργειας, διορίζοντας έναν μηχανικό «με 25 χρόνια εμπειρίας» στη βιομηχανία του ηλεκτρισμού, τον Ιγκόρ Γαβίδια Λεόν, στη θέση του απόστρατου στρατηγού Λουίς Μότα Ροδρίγκες, που βρισκόταν στο αξίωμα από τον Αύγουστο του 2015.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το