Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τα τελευταία νέα των αγορών

banner roots

Φωτογραφία: Wikimedia Φωτογραφία: Wikimedia
31.01.2019 | 20:09

Τα τελευταία νέα των αγορών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Οι σημαντικότερες εξελίξεις και τα νέα των αγορών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε άνοδο και δοκιμάζουν τα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλια. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε την μείωση την παραγωγής στον ανατολικό Καναδά σε περίπου 325 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να ισοβαθμήσει η τιμή του πετρελαίου σε όλη την επικράτεια του Καναδά.

Επιπλέον το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον OPEC τον Ιανουάριο με σκοπό να ασχοληθεί μόνο με την παραγωγή φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να απομακρυνθεί και να μειώσει προβλήματα από τυχόν εμπόδια και μποϊκοτάζ στην χώρα.

Στερλίνα

Η στερλίνα κινείται ανοδικά και ήταν το νόμισμα με την καλύτερη και μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα μεγάλα νομίσματα. Παρόλα αυτά το καυτό θέμα του Brexit παραμένει στο τραπέζι. Οι διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο δεν έχουν σταματημό και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσουν. Σίγουρα είναι το πιο σημαντικό θέμα των τελευταίων ετών αλλά κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή εξέλιξη που θα λάβει. Το βέβαιο όμως είναι ότι πρόσθετη μια νότα αβεβαιότητας στην χώρα. Και σίγουρα αυτό δεν είναι μια καλή αρχή στις συζητήσεις για το ζήτημα.

Βέβαια ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκε υπέρ του Brexit. Θεωρεί μια συρρίκνωση 33% στις τιμές των ακινήτων και την λίρα να πέφτει -25% σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει κάποια συμφωνία άμεσα. Παρόλα αυτά επανέλαβε ότι δεν είναι πρόβλεψη απλά αναφέρει το χειρότερο δυνατόν σενάριο.  

Δολάριο

Το δολάριο είναι το πιο αποδυναμωμένο νόμισμα, από τα μεγαλύτερα, στην αρχή της συνόδου της G20. Ο λόγος είναι τα οικονομικά νούμερα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι καλύτερα από ότι περίμεναν επενδυτές και αγορές. Οι τιμές του χρυσού ανεβασμένες κατά 3% και το ίδιο και το πετρέλαιο όπως προ είπαμε.

G20 και αγορές

Για να δούμε και πως κινήθηκαν οι αγορές μετά τα αποτελέσματα της συνόδου των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η MSCI Asia Pacific αυξήθηκε κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 1%. Η Σαγκάη και το χρηματιστήριο της αυξήθηκε κατά 2,57%, ενώ η Hang Seng αυξήθηκε κατά 2,5%. Ο δείκτης Euro Stoxx 600 αυξήθηκε κατά 1,7% κοντά στο μεσημέρι, ενώ ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 2,3%. Η αμερικανική απόδοση 10 ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,03%. Οι τιμές των βασικών προϊόντων είναι κατά κύριο λόγο υψηλότερες, ενώ το πετρέλαιο του Brent αυξήθηκε κατά 3,8%, ο χαλκός αυξήθηκε κατά 2,1% και ο χρυσός κατά 0,7%. Και όλα αυτά μετά την συνάντηση. Σίγουρα τα νέα που ακούστηκαν από την σύνοδο ανακούφισαν τους επενδυτές και βλέπουν τις αγορές με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Το μόνο νόμισμα που πιέζεται είναι το δολάριο και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο η Αμερική βρίσκεται στην απομόνωση. Για πόσο καιρό όμως ακόμη αυτό είναι άγνωστο και εξαρτάται κυρίως από τον Donald Trump.

Μάθετε και εσείς τα τελευταία νέα. Αν αναρωτιέστε που μπορείτε να μάθετε και εσείς τα τελευταία νέα των αγορών δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την σελίδα Vestle news. Και καλή ενημέρωση!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το