Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οι προκλήσεις Ζάεφ προκαλούν αμηχανία στην κυβέρνηση

banner roots

Οι προκλήσεις Ζάεφ προκαλούν αμηχανία στην κυβέρνηση
04.12.2018 | 07:55

Οι προκλήσεις Ζάεφ προκαλούν αμηχανία στην κυβέρνηση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Αφού ξεπέρασε τον κάβο των ψηφοφοριών στη Βουλή ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών - Γιατί η Αθήνα φαίνεται εγκλωβισμένη - «Πονοκέφαλος» για τον Τσίπρα και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ζόραν Ζάεφ όχι μόνο έχει απομακρύνει την μπάλα από το δικό του γήπεδο, αλλά ετοιμάζεται να σκοράρει και σε αυτό των αντιπάλων που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι το ελληνικό. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι συνόδευσε την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας φάσης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος με προκλητικές δηλώσεις που αν μη τί άλλο φέρνουν σε αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση;

O Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε την ύπαρξη “Μακεδόνων του Αιγαίου”, οι οποίοι με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται να διδάσκονται την μακεδονική γλώσσα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Oι δηλώσεις Ζάεφ έλαβαν χώρα στη Βουλή, στην προσπάθεια του να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζει το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ότι δηλαδή με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες στις γειτονικές χώρες».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προεξοφλεί την εφαρμογή της Συμφωνίας περί τα μέσα Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, το πολιτικό του μέλλον μοιάζει ιδιαίτερα ευοίωνο και απ’ ότι φαίνεται αυτό τον καθιστά ολοένα και πιο αμετροεπή. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε μέσω του αναπληρωτή υπουργό υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος δήλωσε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως».

Η δήλωση αυτή αποτυπώνει το πόσο εγκλωβισμένη μοιάζει να είναι η ελληνική κυβέρνηση στο αφήγημά της ότι πρόκειται για μία απόλυτα επωφελή και επιτυχημένη συμφωνία. Εξάλλου, από τη στιγμή που η διαδικασία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να ολοκληρώνει τη διαδικασία, οποιαδήποτε αντίδραση της Ελλάδας -ακόμα και απολύτως δικαιολογημένη- θα ερμηνευόταν ως υπαιτιότητά της. Ο διεθνής παράγοντας θα έστρεφε τα βέλη του στην Αθήνα. Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποδυναμωμένος τη στιγμή που δέχεται τα πυρά του ομολόγου του από τα Σκόπια.

Ο τελευταίος εμφανίζεται λεκτικά να παραβιάζει τη Συμφωνία, παρότι γνωρίζει πως η καυτή πατάτα σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Τα Σκόπια ολοκληρώνουν τη συνταγματική αναθεώρηση απρόσκοπτα, με το ερώτημα να παραμένει τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του. Στο μεταξύ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν τετ α τετ τον Ιανουάριο, όταν θα έχει ψηφιστεί η Συμφωνία από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, προκειμένου να δώσουν τυχόν ερμηνείες για το περιεχόμενό της, εφόσον βεβαίως κριθεί ότι απαιτείται κάτι τέτοιο.

Στο ενδιάμεσο, όμως, ο πρωθυπουργός έχει να σβήσει εσωκομματικές φωτιές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης με γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ντροπή ο Ζάεφ, να παραποιεί ενσυνείδητα την συμφωνία των Πρεσπών και εντός του κοινοβουλίου της FYROM να δηλώνει ψευδώς ότι υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα που ο ίδιος ονομάζει “μακεδονική”, στην Ελλάδα και να μιλάει για μειονότητα των Μακεδόνων του Αιγαίου. Όπως πιστεύουν οι Σκοπιανοί, η Μακεδονία κατακτήθηκε το 1913 και μετά έγινε εθνοκάθαρση. Πρόκειται για τη γνωστή σκοπιανή προπαγάνδα και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει να ανακαλέσει άμεσα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης δεν φάνηκε να συμφωνεί με την τοποθέτηση αυτή και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του «συντρόφου του». Ο συγκεκριμένος βουλευτής, σχολιάζοντας τη δήλωση του συναδέλφου του βουλευτή Ηρακλείου, έκανε λόγο για «ρυπαρογραφήματα» και για δηλώσεις που εμφορούνται από τη λογική της Χρυσής Αυγής και αξίζει να δημοσιεύονται μόνο στην εφημερίδα Μακελειό. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, μάλιστα, ο Χρήστος Καραγιαννίδης έκανε γνωστές τις απόψεις του και στα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να συγκλείουν τα όργανα του κόμματος, προκειμένου να διαγραφεί ο Κρητικός βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Χρήστο Καραγιαννίδη να τους δημοσιοποιήσει το κείμενο της δήλωσής του που έστειλε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός απάντησε πως πρόκειται για «εσωτερικό θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας». Όταν του έκαναν γνωστό ότι ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του έχει ήδη δημοσιοποιήσει το συμβάν, ο Χρήστος Καραγιαννίδης απάντησε: «Θα έπρεπε να ντρέπεται».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel