Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μπαγκλαντές: Να πάρουν μέτρα ασφαλείας αναγκάζονται τώρα οι πολυεθνικές

banner roots

Μπαγκλαντές: Να πάρουν μέτρα ασφαλείας αναγκάζονται τώρα οι πολυεθνικές
14.05.2013 | 13:13

Μπαγκλαντές: Να πάρουν μέτρα ασφαλείας αναγκάζονται τώρα οι πολυεθνικές

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Την πρόθεσή τους να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφαλείας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές, εξέφρασαν πολλές πολυεθνικές της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η σουηδική H&M, η ισπανική Zara, η βρετανική Τesco σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν το κλίμα της οργής που προκάλεσε ο τραγικός θάνατος των 1.127 εργατών από την κατάρρευση του κτιρίου στα περίχωρα της Ντάκα.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν εργασίες βελτίωσης των εργοστασίων στη χώρα. Συγκεκριμένα, προτίθενται να τοποθετηθούν συστήματα ασφάλειας και πυροπροστασίας ενώ το σύμφωνο προβλέπει επίσης την διεξαγωγή ανεξάρτητων ελέγχων ασφαλείας και την υποχρέωση των εταιρειών να πληρώνουν για τις απαιτούμενες επισκευές των εργοστασίων,

«Τα εργοστάσια αυτά είναι τα ατελιέ του κόσμου. Έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Δεν είναι μυστικό: οι εταιρείες που θέλουν μεγάλα περιθώρια κέρδους προμηθεύονται από εκεί τα προϊόντα τους» εξηγεί η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Ηθική στις ετικέτες», Φανί Γκαλουά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το ωρομίσθιο στις βιοτεχνίες ρούχων της Ευρώπης είναι 20 ευρώ, στις ΗΠΑ 13,6 ευρώ, στην Κίνα 1,6 ευρώ και στο Μπαγκλαντές 0,38 λεπτά.

Την κατάρρευση του κτιρίου με τις βιοτεχνίες ακολούθησε φωτιά σε άλλο εργοστάσιο μάλλινων ρούχων, αφήνοντας πίσω της 8 νεκρούς.

Μετά από τα περιστατικά αυτά, εκπρόσωποι εργοδοτών, διεθνών οργανώσεων και της κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία για νέα εργατική νομοθεσία, που θα επιβάλλει κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στα 5.000 εργοστάσια της χώρας.

Επίσης, προβλέπεται το δικαίωμα να δημιουργηθούν συνδικάτα και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα το BBC, περίπου 300 εργοστάσια έχουν κλείσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Ντάκα για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel