Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σε ρυθμούς εκλογών η Βουλγαρία

banner roots

Σε ρυθμούς εκλογών η Βουλγαρία
10.05.2013 | 13:27

Σε ρυθμούς εκλογών η Βουλγαρία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία με την προεκλογική εκστρατεία να έχει ρίξει αυλαία με τις τελικές συγκεντρώσεις των κομμάτων.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου είναι οι όγδοες στην ιστορία της Βουλγαρίας, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό το κεντροδεξιό κόμμα GERB ακολούθησε την οδό της παραίτησης τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις πολιτών κατά των "φουσκωμένων" λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, των γενικότερων μέτρων λιτότητας και της εκτεταμένης διαφθοράς.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν νίκη του GERB αλλά όχι και αυτοδυναμία, με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και το εθνικιστικό Ατάκα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών να συμπληρώνουν την τετράδα των κομμάτων που αναμένεται να ξεπεράσουν τον "πήχη" του 4% και να εισέλθουν τη νέα Βουλή.

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite". Ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις και κάποια από τα εκλογικά κέντρα να ανοίξουν στις 6 το πρωί, αλλά μόνο κατόπιν γραπτής συναίνεσης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Σε περίπτωση δε, που στις 8 το βράδυ υπάρχει ουρά σε κάποιο εκλογικό κέντρο, ενδέχεται να δοθεί παράταση της ψηφοφορίας για μία ώρα προκειμένου να ψηφίσουν οι παρόντες.

Συνολικά 6.868.455 άτομα θα κληθούν να ψηφίσουν στα 11.676 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ κάλπες θα στηθούν και σε 277 εκλογικά κέντρα σε 57 χώρες ανά τον πλανήτη, όπου διαβιούν Βούλγαροι. Οι δε υποψήφιοι για τις 240 έδρες του Κοινοβουλίου είναι 8.148.

Μάχη στήθος με στήθος
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να έχει μειώσει σε "απόσταση αναπνοής" τη διαφορά του από το GERB.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup δείχνει το GERB να συγκεντρώνει ποσοστό 24% έναντι 23,6% των Σοσιαλιστών. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει, επίσης, ότι εκτός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του Ατάκα, ελπίδες εισόδου στη νέα Βουλή έχει και το κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην επιτρόπου της ΕΕ Μεγκλένα Κούνεβα.

Στο 55% αναμένεται η προσέλευση στις κάλπες.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (NCIOM), στις κάλπες αναμένεται να προσέλθει την Κυριακή το 55% του εκλογικού σώματος.

Η επικεφαλής του NCIOM Λίντια Γιορντάνοβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τόσο το GERB όσο και οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel