Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Απόφαση σοκ: Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποφασίστηκε στο Eurogroup
Απόφαση σοκ: Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποφασίστηκε στο Eurogroup
16.03.2013 | 13:18

Απόφαση σοκ: Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο αποφασίστηκε στο Eurogroup

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα περιλαμβάνει ένα έκτακτο κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% όσων υπερβαίνουν αυτό το ποσόν.


Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως πρόσθεσε ο Μιχάλης Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ο Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, η χείριστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κύριος Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.

Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες για υλοποίηση του μέτρου της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις.

Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup .

Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει ωριμότητα και κατανόηση στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιες επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup .

Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την Κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

 

Πηγή: tanea.gr

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018