Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η Ρωσία εξοστρακίζει κάθε «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα»

banner roots

Η Ρωσία εξοστρακίζει κάθε «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα»
23.01.2013 | 12:22

Η Ρωσία εξοστρακίζει κάθε «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα»

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

 Ένα δημόσιο φιλί μεταξύ ανδρών θα μπορεί να θεωρηθεί «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» και να αποφέρει πρόστιμο μέχρι και 10.000 λιρών, αν ψηφιστεί νέος νόμος που προωθείται στη Ρωσία. Η νομοθεσία που προτάθηκε από το Κρεμλίνο και την Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία κηρύσσει παράνομη τη μετάδοση σε ανηλίκους κάθε πληροφορίας που χαρακτηρίζεται ως «προπαγάνδα σοδομισμού, λεσβιασμού, αμφισεξουαλικότητας και τρανσεξουαλικότητας», καθώς και τις δημόσιες εκδηλώσεις που προωθούν την ισότητα.

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος προσπάθειας για επαναφορά των παραδοσιακών ρωσικών αξιών που αντιτίθενται στο δυτικό φιλελευθερισμό και στη διαφθορά της ρωσικής νεολαίας στην οποία αυτός συνεισφέρει, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και την εκκλησία. Άλλοι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα για να διαφυλάξουν τους νέους στη Ρωσία απαγορεύουν την κυκλοφορία έντυπου και διαδικτυακού περιεχομένου που θεωρείται «εξτρεμιστικό» ή ακατάλληλο για το νεαρό κοινό.

Οι νέες νομοθετικές τροποποιήσεις έρχονται 20 χρόνια μετά την κατάργηση του σταλινικού νόμου που τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία με φυλάκιση μέχρι και πέντε ετών. Η κατάργηση ήταν μέρος των προσπαθειών για εκδημοκρατισμό του ρωσικού καθεστώτος μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ οι περισσότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αποποινικοποίησαν επίσης την ομοφυλοφιλία.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης εναντίον των ομοφυλοφίλων αντιμετωπίζονται είτε με αδιαφορία ή με ενθουσιασμό από τους περισσότερους Ρώσους. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών θεωρούν την ομοφυλοφιλία «ηθικά απαράδεκτη και κατακριτέα», οι μισοί εναντιώνονται στο γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ περίπου το ένα τρίτο πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι αποτέλεσμα «αρρώστιας ή ψυχικής διαταραχής».

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν τους ομοφυλόφιλους για την υπογεννητικότητα της χώρας και επιδιώκουν τον αποκλεισμό τους από κυβερνητικές θέσεις, την αντιμετώπιση της «ασθένειάς τους» με ιατρική θεραπεία ή την εξορία τους! Στέλεχος σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε σε τοκ σόου εθνικής εμβέλειας ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να σταματήσουν να δωρίζουν αίμα, σπέρμα και όργανα για μεταμοσχεύσεις, ενώ μετά το θάνατό τους οι καρδιές τους πρέπει να καίγονται ή να θάβονται.

Εντωμεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ γκέι ακτιβιστών και συντηρητικών κινημάτων είναι πλέον συχνό φαινόμενο στη Ρωσία. Οι ομοφυλόφιλοι εκεί είναι θύματα επίμονης ομοφοβίας. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό τους και μόνο οι μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη έχουν γκέι νυχτερινή ζωή.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel