Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Σφαγή σε σχολείο στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 126 νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν

banner roots

Σφαγή σε σχολείο στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 126 νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν
16.12.2014 | 12:55

Σφαγή σε σχολείο στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 126 νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

«Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ τη σφαγή σε στρατιωτικό σχολείο, στην Πεσαβάρ, από τους Ταλιμπάν καθώς σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρχών οι νεκροί ανέρχονται στους 126 και στους 122 οι τραυματίες.

«Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση», που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωσή του.

Ορισμένα παιδιά παραμένουν όμηροι των ενόπλων Ταλιμπάν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλέστηκε πακιστανός αξιωματούχος ο οποίος μεταβαίνει στην Πεσαβάρ.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα έλαβε πληροφορίες από αξιωματικούς του στρατού όταν παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν υπό ομηρεία», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Ιναγιατουλάχ Χαν, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.

«Μια αίθουσα στο σχολείο ελέγχεται από τον στρατό και οι προσπάθειες συνεχίζονται και για τους υπόλοιπους χώρους» του σχολείου, πρόσθεσε.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση πάνω από τις εγκαταστάσεις, ενώ αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων μεταφέρει τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο.

«Στο στρατιωτικό νοσοκομείο CMH υπάρχουν περίπου 60 πτώματα παιδιών και στο νοσοκομείο Lady Reading άλλα 24», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης όπου βρίσκεται η Πεσαβάρ, μιλώντας στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Πολλοί τραυματίες είναι στο χειρουργείο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση, υποβάλλονται σε θεραπεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ετζάζ Χαν.

Ενας δάσκαλος είπε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο το σχολείο, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις. «Μισή ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ήρθε και σφράγισε το σχολείο», δήλωσε ο δάσκαλος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έξω από το πολιορκημένο σχολείο. «Βρισκόμασταν στην αίθουσα των εξετάσεων, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Τώρα οι άνδρες του στρατού εκκαθαρίζουν τις τάξεις μία προς μία».

Τουλάχιστον έξι είναι οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι φορώντας στρατιωτική στολή εισέβαλαν στο σχολείο και άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε πηγή μέσα από το σχολείο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως μια οργάνωση πακιστανών Ταλιμπάν.

«Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά», δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος της ΤΤΡ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν της χώρας. «Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το βορειοδυτικό Πακιστάν συγκλονίζεται εδώ και χρόνια από ισλαμιστική εξέγερση, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, της αστυνομίας και ανταρτών της περιοχής.

Πηγή: Tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το