Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Χιλιάδες Βρετανοί θέλουν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης της 15χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι

banner roots

Χιλιάδες Βρετανοί θέλουν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης της 15χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι
11.11.2012 | 15:45

Χιλιάδες Βρετανοί θέλουν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης της 15χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η ακτιβίστρια Σαχίντα Σουντχάρι, η οποία απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ορίσουν ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης τη νεαρή Μαλάλα. Ανάλογες εκστρατείες έχουν ξεκινήσει στον Καναδά, τη Γαλλία και την Ισπανία.



«Η Μαλάλα δεν είναι μόνο μια νεαρή κοπέλα, αλλά αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες οι οποίες στερούνται εκπαίδευσης εξαιτίας του φύλου τους. Υπάρχουν κορίτσια, όπως η Μαλάλα, στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. Ήμουν κι εγώ ένα από αυτά» δήλωσε στον Guardian η Σουντχάρι, σημειώνοντας:

«Ξεκίνησα αυτή την εκστρατεία γιατί πιστεύω ότι το Νόμπελ Ειρήνης στην Μαλάλα θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί και στηρίζει όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον Guardian, η Σουντχάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και χωρίς τη θέλησή της μεταφέρθηκε στο Πακιστάν για να παντρευτεί. Επέστρεψε κρυφά στη Βρετανία και στα 28 της χρόνια αποφάσισε να συνεχίσει το σχολείο. Έχει δημιουργήσει, επίσης, ένα δίκτυο για την υποστήριξη γυναικών που βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα.

Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσουφζάι συγκλονίζει όλο τον κόσμο. Μετά τον τραυματισμό της η 15χρονη μεταφέρθηκε στη Βρετανία και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Οι γιατροί εκτιμούν ότι ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Ο ΟΗΕ κήρυξε τη 10η Νοεμβρίου ως «Ημέρα της Μαλάλα» και με αυτή την αφορμή η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι όσες φτωχές οικογένειες αποφασίσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο θα λαμβάνουν ειδικό επίδομα 2 δολαρίων μηνιαίως.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Βρετανία και τα κονδύλια θα διατίθενται μέσω του κυβερνητικού προγράμματος Στήριξης Εισοδήματος Μπεναζίρ, που έχει καταρτισθεί για να καταβάλει μικρά επιδόματα σε αναξιοπαθούσες οικογένειες. Οι οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ήδη λαμβάνουν 10 δολάρια μηνιαίως για τις βασικές δαπάνες τους.

Το Σάββατο μετέβη στο Πακιστάν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παρέδωσε στον Πακιστανό πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι μια αίτηση που έχουν υπογράψει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέρ της Μαλάλα και των 32 εκατομμυρίων κοριτσιών σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Είμαι εδώ για να πω ότι η διεθνής κοινότητα (…) επιθυμεί να εργαστεί για να υποστηρίξει εσάς στο Πακιστάν στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσει την οικογενειακή φτώχεια και να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί θα μπορεί να φοιτήσει σε σχολείο» δήλωσε ο Μπράουν.
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel