Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Προσοχή για τη γρίπη … και όχι πανικός

the roots web banners 06

Προσοχή για τη γρίπη … και όχι πανικός
13.01.2024 | 16:10

Προσοχή για τη γρίπη … και όχι πανικός

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει, ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας    

Είναι  γνωστό  ότι  η  αντιμετώπιση  των λοιμωδών  νοσημάτων όπως  η εποχική  γρίπη η Γρίπη Α και Β γίνεται  κυρίως με  την πρόληψη, με  μέτρα  τα  οποία  πρέπει να  γνωρίζει   και να  εφαρμόζει  ο πολίτης  με  αυστηρότητα  πρώτα για τον εαυτό   του  , με  τα για τους  οικείους  τους  , και ασφαλώς τους συμπολίτες  του  Ενώ πρέπει  να  γνωρίζει επίσης ότι είναι βασικό στοιχείο  της πρόληψης  ο κατάλληλος  εμβολιασμός Οπως. αυτή τη περίοδο μετά τη πανδημία από το Covid19 ο οποίος έχει γίνει πάλι επιθετικός γι αυτό χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση!

Όταν λέμε επιδημία εννοούμε πολλά  κρούσματα μιας  νόσου σε  ορισμένη  περιοχή της επικράτειας ,για  ορισμένο μικρό χρονικό διάστημα Ενώ  όταν  λέμε  πανδημία εννοούμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων σε ορισμένο  χρονικό  διάστημα σε   ολόκληρη   την επικράτεια  Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες οι  οποίοι  ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι μέσω σταγονιδίων(φτάρνισμα  -βήχας )και καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους δηλαδή την (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωσηπασχόντων, κανόνες υγιεινής ).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης επαναλαμβάνω είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα,  καλύπτει το  άτομο σε ποσοστό 80% περίπου, και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.. Όταν  ένα  άτομο  εμβολιασμένο αρρωστήσει  , έχει  αποδειχθεί ότι θα  αναρρώσει  γρήγορα και η μόλυνση θα είναι με  ελαφρά  συμπτωματολογία και  χωρίς  επιπλοκές.

Η εποχική γρίπη και γενικά η Γρίπη Α-Β έχει δραστηριότητα την περίοδο του Ιανουαρίου - Απριλίου Περίοδο κατά την οποία, λόγω της κυκλοφορίας κάθε  χρόνο κάποιου  πανδημικού στελέχους, του ιού ,η μεγίστη δραστηριότητα της  γρίπης  πολλές  φορές αρχίζει πιο  αργά, η πιο νωρίς, από το φθινόπωρο  και ανάλογα  με τις κλιματολογικές συνθήκες , την προληπτική  συμπεριφορά μας και την ευαισθησία  της  κοινωνίας…. ανάλογα με το   μικρό η το μεγάλο ποσοστό  αδιαφορίας των πολιτών και των  εργαζομένων στο  χώρο της Υγείας,….. και με  πρωτεργάτες  πολλούς ιατρούς   και νοσηλευτές οι  οποίοι   αρνούνται  το  εμβολιασμό με αποτέλεσμα  να  μην  έχουμε συλλογική ΑΝΟΣΙΑ  στο  χώρο του  ιατρείου  ή  του  Νοσοκομείου , στο  σχολείο, στη  κοινωνία , έτσι  ώστε  να έχουμε  πολλά  κρούσματα και εις την κοινότητά.

Το Κέντρο ειδικών Λοιμώξεων κάθε  χρόνο  παρακολουθεί πολύ προσεκτικά  την επιδημική, την μολυσματική , και τη λοιμογόνος δύναμη  του  ιού  της  εποχικής  γρίπης και  των άλλων υποομάδων , και  πάντοτε  κυκλοφορεί  οδηγίες  για  τους  πολίτες  και  για  το  υγειονομικό προσωπικό  Ωστόσο, κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης  εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσης  της.

Επομένως  συχνά προκαλείται πανικός και  αναταράξεις στη  κοινωνία με  αποτέλεσμα  την δυσλειτουργία της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, με μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων , ενώ όχι σπάνια έχουμε και αρκετούς  θανάτους ….. 

Η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνετε όμως το  Γενάρη  έως το Μάρτιο , ενώ επίσης είχε καταγράφει η σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της επιδημικής γρίπης στην κοινότητα  τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και  τον Απρίλιο.

Περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα της νόσου ξεπέρνα την περίοδο της μολυσματικής δυναμικής του  ιού  της  γρίπης Αυτή τη περίοδο όπως φαίνεται μπορεί  να  έχουμε τέτοια δραστηριότητα και τη  φετινή περίοδο όπως  αναφέρουν  ειδικοί  λοιμωξιολόγοι γιατροί  Επομένως  οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν  ότι και  εφέτος  η δραστηριότητα  του ιού  να συνεχισθεί  και μέχρι και  τον Απρίλιο.

Επομένως  θα  πρέπει  να  λαμβάνονται  προληπτικά   μέτρα   από  τους πολίτες  με  κανόνες ατομικής  και  δημόσιας  υγιεινής  και  απαραίτητα να  γίνεται  ο  προβλεπόμενος  αντιγριπικός εμβολιασμός.

Κάθε χρόνο, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπό- ορότυπους, επομένως κάθε χρόνο το  εμβόλιο είναι  διαφορετικής  συνθέσεως  άρα και  εφέτος το  εμβόλιο είναι τετραδύναμο.

Η  σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει πάντοτε τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, της  Νέας Γρίπης Α η  οποία  χαρακτηρίζεται  ως  τετραπλή  απειλή διότι με τα   από  ερεύνα   απέδειξαν  ότι  έχει δυο  γονίδια  από  τη γρίπη των χοίρων , ένα   γονίδιο   από  τη  Γρίπη  των πτηνών ,και  ένα  γονίδιο από  την εποχική  γρίπη  του  ανθρώπου Επομένως αυτή  είναι  γονιδιακή εικόνα του Ιού Η.1 .Ν1 ο οποίος  προσβάλει  τον  άνθρωπο . Σημειώνεται ότι, το επικρατές στέλεχος της γρίπης για το κάθε έτος πάντοτε  καθορίζεται  με  βάσει  επιστημονικά  δεδομένα και  τις  έρευνες  της  παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας και  του Π. Ο. Υ ποιο ή ποια στελέχη  των ίων  θα  περιέχει το  ΕΜΒΟΛΙΟ για κάθε   περίοδο  αντιγριπικού εμβολιασμού.

Το εμβόλιο της  Γρίπης πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσίας γιαυτό  πλέον μετά  την επιστημονική ενημέρωση τα  προληπτικά  μέτρα πρέπει να  είναι  στην ατομική υγιεινή  και  την υπευθυνότητα  του  κάθε πολίτη.  

Παρότι το προληπτικό μέτρο του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.  με  προτεραιότητα  κατά  την άποψη μου τον  εμβολιασμό των ιατρών  και  νοσηλευτών και  των  ατόμων οι  οποίοι  καθημερινά  λόγω  εργασίας  έρχονται σε  επαφή   με  πολλά  άτομα.

Ενώ όλοι  οι πολίτες  θα  πρέπει  όταν  παρουσιάζουν συμπτωματολογία  Γρίπης  να  παραμένουν στο  σπίτι  τους  και να μην  πηγαίνουν στους  χώρους  δουλειάς διότι  μεταδίδουν  τη  Νόσο με τα σταγονίδια  φτάρνισμα  -βήχα

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel