Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>….πιο μελετημένος και πιο σεμνός όταν ξανάρθετε στον Αη Στράτη

banner roots

….πιο μελετημένος και πιο σεμνός όταν ξανάρθετε στον Αη Στράτη
11.01.2022 | 09:54

….πιο μελετημένος και πιο σεμνός όταν ξανάρθετε στον Αη Στράτη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Κώστας Σκούρας 

 

Κύριε πρωθυπουργέ,

     Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στη Λήμνο και τον Αη Στράτη. Όταν έρχονται πρόσωπα που καθορίζουν την τύχη της χώρας – και του νησιού μας- όπως ο πρωθυπουργός, το εκλαμβάνουμε σαν τιμή για τον τόπο μας. Αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια και τονώνεται η εθνική μας αυτοπεποίθηση.

mitso forma skouras

Καλωσορίσατε λοιπόν

     Τα αισθήματά μου όμως αυτά καταρρακώθηκαν από την ομιλία σας στον Αη Στράτη. Εκεί χαρακτηρίσατε το νησί «ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας».

     Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω:

     Όταν επισκεπτόμαστε αυτό τον τόπο του μαρτυρίου χιλιάδων αθώων ανθρώπων, το μόνο συναίσθημα που μας διακατέχει είναι η φρίκη και η ντροπή για όσα έχουν διαδραματιστεί εκεί. Κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού ή συσκότισης, κρύβει ύπουλη σκοπιμότητα και υποκρισία. Δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και περιφρόνηση σε ό, τι ανώτερο χαρακτηρίζει την ανθρώπινη υπόσταση. Την αξιοπρέπεια και την πίστη στα ιδανικά.

     Κύριε πρωθυπουργέ, με τρεις σας λέξεις με κάνατε όχι μόνο να μη χαρώ την παρουσία σας , αλλά και με γεμίσατε με ντροπή, θυμό και θλίψη.

     Τοπόσημο δεν είναι το νησί. Αν ανοίγατε πριν ένα λεξικό θα το βλέπατε. Δεν μένω όμως εκεί. Όλοι κάνουμε τέτοια λάθη.

     Διχασμός επίσης δεν ήταν αυτά που συνέβησαν στο νησί από τη δικτατορία του Μεταξά το 1936 μέχρι το 1962. Ήταν εγκληματικές πράξεις , ήταν βασανιστήρια εναντίον μερίδας Ελλήνων από τα καθάρματα εκείνης της εποχής που δρούσαν με την ανοχή και την παρότρυνση των κυβερνήσεων. Ήταν η φασιστική επιβολή του επίσημου κράτους σε αθώους αντιφρονούντες . Τι φοβηθήκατε και δεν το είπατε; Είχατε άγνοια ή νιώθατε κάποια ενοχή; Θα μπορούσατε να διαβάσετε τα λόγια του Κώστα Καραμανλή όταν εγκαινίαζε το Μουσείο Δημοκρατίας του Αη Στράτη το 2007.

     Είπατε τον Αη Στράτη τόπο δοκιμασίας. Μάλλον μπλέξατε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εξορίστων, τα βασανιστήρια και την καταδίκη σε θάνατο από πείνα, με το Survivor, και το big Brother που παίζουν τα εξαγορασμένα κανάλια σας. Το φανταστήκατε σαν τις δοκιμασίες του αγαπημένου σας Ψωμιάδη στη ΦΑΡΜΑ;

     Εύχομαι κε πρωθυπουργέ να σας έγραψε κάποιος άλλος αυτό το λόγο. Ας ήταν πολύ άσχετος, πολύ εμπαθής και πολύ ανιστόρητος . Αυτή είναι η αθώα εκδοχή.

     Φοβάμαι όμως ότι τα λόγια είναι δικά σας . Και φοβάμαι πιο πολύ ότι επιχειρήσατε για άλλη μια φορά την αποσιώπηση και τον ευτελισμό της αξίας που έχει η ιστορική μνήμη. Ζηλέψατε φαίνεται τον υπουργό σας Άδωνη Γεωργιάδη που κραύγαζε : ΄΄Το Πολυτεχνείο είναι μύθος. Δεν υπήρξε κανένας νεκρός ¨

     Αν πάτε στο Νταχάου και το Άουσβιτς θα το χαρακτηρίσετε και αυτό τοπόσημο διχασμού; Ή θα πείτε τα μαζικά αυτά εγκλήματα δοκιμασίες υπερβολικής ζέστης; Μακάβριο, αλλά έτσι θα καταλάβετε το ατόπημά σας.

     Κύριε Πρωθυπουργέ

     Σας θέλουμε στη Λήμνο και τον Αη Στράτη . Όταν ξανάρθετε όμως, να είστε πιο μελετημένος και πιο σεμνός προς στους ανθρώπους που σας υποδέχονται.

Κ. Σκούρας – Μύρινα Λήμνος   10-1-2022

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το