Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Το... Θεόσταλτο τετραήμερο

banner roots

Φωτογραφία: orthodoxianewsagency.gr Φωτογραφία: orthodoxianewsagency.gr
11.11.2019 | 18:12

Το... Θεόσταλτο τετραήμερο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Κώστας Σκούρας, εκπαιδευτικός

Θα τολμήσω σήμερα να γίνω δυσάρεστος στους μικρούς μαθητές, αλλά να μιλήσω με τη γλώσσα της λογικής στους μεγαλύτερους. Τα παιδιά θα τα καταλάβουν αυτά αργότερα, όταν  το παιχνίδι και η ξενοιασιά δεν θα είναι όλη τους η ζωή, όπως τώρα.

Την Πέμπτη λοιπόν στις 14/11 όπως γνωρίζετε, θα γίνει η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Λήμνου και το Σάββατο 16/11 του νέου μητροπολίτη Λαμίας. Σημαντικοί και αγαπητοί και οι δύο. Αξίζουν την αγάπη μας τις τιμές και τις ευχές μας.

Το γεγονός όμως της ενθρόνισης δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ένα κοσμικό επικοινωνιακό show στο νησί μας. Χρειάζεται χαμηλούς τόνους, σεμνότητα, μέτρο, και προπαντός πνευματικότητα και ουσία. Οι εκδηλώσεις τιμής – κατά τη γνώμη μου - πρέπει να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Εδώ θα στεναχωρήσω τους μαθητές και κάποιους δασκάλους και γονείς που ετοιμάζονται για ένα θεόσταλτο- κυριολεκτικά- τετραήμερο. Δεδομένου ότι την Παρασκευή θα τιμηθεί στα σχολεία η επέτειος του Πολυτεχνείου και ακολουθεί Σαββατοκύριακο, ο πειρασμός για κλείσιμο την Πέμπτη είναι μεγάλος.

Η ευσέβεια που υποτίθεται ότι μας χαρακτηρίζει, δεν αποδεικνύεται με μία ακόμα αργία, ούτε είναι θεμιτό να εκμεταλλευόμαστε την επιθυμία των μαθητών για χαλάρωση και παιχνίδι. Οι μαθητές δεν είναι χειροκροτητές "κατά παραγγελίαν", και το κλείσιμο των σχολείων δεν πρέπει να γίνεται για να δημιουργήσουμε συγκεντρώσεις με μεγάλο πλήθος. Ποιος ο λόγος άλλωστε στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Τα σχολεία δεν έκλεισαν την ημέρα της διαμαρτυρίας για το Νοσοκομείο, ένα θέμα που αφορά τη ζωή όλων των Λημνιών. Καλώς κατά τη γνώμη μου. Η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι πρωταρχικό καθήκον, και δεν πρέπει να θυσιάζεται στην τρέχουσα πολιτική και θρησκευτική επικαιρότητα.

Θα μπορούσαν οι μαθητές που επιθυμούν να γνωρίσουν το νέο μητροπολίτη και να συζητήσουν μαζί του, να τον επισκεφθούν μία άλλη μέρα με τους δασκάλους που προσφέρονται να το κάνουν. Τότε ο σχολικός χρόνος δεν θα είναι χαμένος, και πιστεύω ότι και ο νέος μας μητροπολίτης θα το χαρεί και θα το εκτιμήσει περισσότερο.

Όσο για το τυπικό του θέματος σας παραθέτω το ΠΔ που προβλέπει το κλείσιμο των σχολείων από το Δήμαρχο

ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

1 Αυγούστου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 109

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 79 ( 1)

  1. Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι τρεις (3) συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες με απόφαση του οικείου Δημάρχου, εφόσον πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στον ίδιο δήμο και συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο.

Επομένως;;

(1) Ζητώ συγνώμη που δεν γνωρίζω αν η νέα υπουργός έχει καθιερώσει καμία νέα επίσημη σχολική αργία και να την ονόμασε "Ημέρα ενθρόνισης μητροπολιτών".  Όλα να τα περιμένεις.

(Η φωτογραφία προέρχεται από το: https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/limnos-kai-lamia-anamenontai-na-ypodextoun-tous-neous-tous-poimenarxes/. Ευχαριστούμε.)

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το