Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Συμμετοχή ή Θάνατος

banner roots

Συμμετοχή ή Θάνατος
24.06.2019 | 12:33

Συμμετοχή ή Θάνατος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Νότης Καραθύμιος

Ας αρχίσουμε από το δεδομένο. Στη δημοκρατία μας η εξουσία ασκείται από τον λαό μέσω των αντιπροσώπων, οι οποίοι επιλέγονται μέσω εκλογών. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιπροσώπευσή τους και συνεπώς αυξάνεται η ποιότητα της δημοκρατίας. 

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες τείνει να μειώνεται. Ενδεικτικά, στις εθνικές εκλογές του 2004, η συμμετοχή ήταν 76,5% ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Σεπτεμβρίου του 2015 η συμμετοχή ήταν 56% και στην Λήμνο μόλις 36%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες πολίτες με εκλογικό δικαίωμα, δεν ψήφισε.

Δεν θα προσποιηθώ πως δεν καταλαβαίνω τα αίτια αυτού του φαινομένου. Η κρίση έκανε πολλούς συμπολίτες μας να βλέπουν με καχυποψία ή ακόμα και με απαξίωση το πολιτικό σύστημα. Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως είτε όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι είτε πως η πολιτική της χώρας καθορίζεται από ξένους παράγοντες, επομένως ότι και να ψηφίσουν δεν αλλάζει το πρακτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν βεβαίως και οικονομικοί λόγοι πίσω από την αποχή. Μία οικογένεια που ψηφίζει στη Λήμνο αλλά ζει μόνιμα στην Αθήνα δύσκολα θα ταξιδέψει στο νησί για να ψηφίσει διότι ένα ταξίδι συνεπάγεται και κάποιων εξόδων.

Σε πρώτο σκεπτικό όμως υπάρχει η εξής αντίφαση. Αν όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι ή αν η πολιτική μια χώρας καθορίζεται από ξένα κέντρα (ποιά είναι αυτά;) τότε πως γίνεται να υπάρχουν χώρες, ακόμα και εντός της ευρωζώνης, οι οποίες ευημερούν και οι πολίτες αυτών των χωρών απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής; Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Είναι αυτές στις οποίες μεταναστεύουν οι νέοι της Ελλάδας για να βρουν καλύτερη δουλειά. Επομένως τι συμβαίνει εδώ; Οι ευημερούσες χώρες ευημερούν παρασιτικά σε βάρος της Ελλάδας; Τι όφελος έχει η Σουηδία ή ο Καναδάς ή το Ηνωμένο Βασίλειο από μια οικονομική αποτυχία της Ελλάδας; Ή πως γίνεται όλοι οι Έλληνες πολιτικοί να είναι το ίδιο κακοί ενώ οι Κύπριοι όχι; Προφανώς και όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να σταθούν.

Πάμε τώρα στα σοβαρά. Τι πιστεύετε πραγματικά ότι συμβαίνει όταν κάποιος απέχει από τις εκλογές; Ότι κάνει την ζωή των πολιτικών δυσκολότερη; Ότι χτυπάει το σύστημα; Ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα; Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Στην δημοκρατία το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν αυτοί που συμμετέχουν και όχι αυτοί που απέχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν στις εκλογές συμμετάσχει μόνο ένας στους εκατό και ψηφίσει το κόμμα Α, τότε το κόμμα Α, δεν θα πάρει 1% αλλά 100%. Αυτό συμβαίνει διότι τα αποτελέσματα των κομμάτων υπολογίζονται βάση των ψηφισάντων και όχι επί του συνόλου των εγγεγραμμένων. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, κυρία Κακαλή, καθότι ήταν η μοναδική υποψήφια Δήμαρχος, εξελέγη με το σταλινικό ποσοστό 100% παρότι η συμμετοχή ήταν 23%.

Με λίγα λόγια, αν δεν ψηφίζεις στις εκλογές, η γνώμη σου δεν καταγράφεται και δεν υπολογίζεται πουθενά και η ζωή προχωράει παρακάτω. Αφήνεις τους άλλους, αντί για σένα, να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας που ζεις. Αφήνεις τους άλλους, αντί για σένα, να επηρεάσουν την ζωή σου. Αφήνεις τους άλλους, αντί για σένα, να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν γεννηθείς ή αφού πεθάνεις. Αν δεν ψηφίζεις στις εκλογές διαπράττεις μια ιδιότυπη αυτοκτονία. Και δεν υπάρχει τίποτα το επαναστατικό ή το ρομαντικό σε αυτό.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το