Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Το καλοκαιράκι και ο παππούς πίσω από το τιμόνι Νο 2

the roots web banners 06

Το καλοκαιράκι και ο παππούς πίσω από το τιμόνι Νο 2
01.09.2017 | 19:02

Το καλοκαιράκι και ο παππούς πίσω από το τιμόνι Νο 2

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Αθανάσιος Φαναριώτης

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους είχα δημοσιεύσει ένα κείμενο στην σελίδα του Limnos FM 100 με τον παραπάνω τίτλο, στο οποίο ανέλυα τι συμβαίνει από κάποια ηλικία και μετά, όταν οδηγά υπερήλικας όχημα.

Καθότι είχα στην μνήμη μου χαραγμένο ήδη ένα δυστύχημα και τον άδικο χαμό 2 νέων ανθρώπων, ερχόμαστε ξανά να το δούμε να επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά με το θάνατο ενός νέου παιδιού και το βαρύ τραυματισμό (που ακόμα δεν ξέρουμε που θα καταλήξει) του πατερά του.

Πάμε πάλι από την αρχή, λοιπόν.

Τι στην ευχή πρέπει να γίνει για να ξυπνήσει κάποιος και να κάνει κάτι; Κάτι βρε παιδί μου… Ας  βάλει ο Δήμος, η Αστυνομία ένα φανάρι. Δεν ξέρω πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν και να αποτίσουν φόρο τιμής πάνω στο οδόστρωμα. Πόσο αξίζει η ανθρωπινή ζωή, σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον, γιατί σε νομοθετικό, από ό,τι κατάλαβα, ο αρμόδιος αδιαφορεί για εμάς, μιας και ο παππούς ήταν καθόλα νόμιμος, απ’ όσο έμαθα.

Γιατί πρέπει να επιτρέπεται μόνο στη χώρα μας, που διαθέτει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, να οδηγεί 83χρονος; Τι θες να μου πεις δηλαδή, ότι οδηγάει και είναι μια χαρά στα αντανακλαστικά του; Εδώ σε εμάς, των 50 και άνω, και έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα αντανακλαστικά, ο παππούς τι είναι; Υπερήρωας; Ποιος έχει την ευθύνη;

Ξέρω ότι θα με πείτε γραφικό που θα το ξαναπώ, όμως η αστυνομία τι κάνει;

Δεκτόν, δεν έχει κόσμο. Δεκτόν, δεν της στέλνουν κόσμο, αλλά παρατήρησα το καλοκαίρι να βγαίνουν κανονικότατα και μάλιστα το «γλειφιτζούρι» του κράνους έπαιρνε και έδινε (όχι όχι, μια χαρά πράττουν, δεν αντιλέγω), αλλά τώρα που είναι ο τρύγος, που τα τρακτέρ είναι υπερφορτωμένα και πέφτουν τα σταφύλια μέσα στο δρόμο, και τα άτιμα αν τα πατήσεις με μηχανάκι έφυγες αμέσως από το δρόμο, πόσω μάλλον να πατήσεις φρένο, σε τέτοια περίπτωση ποιος τους ελέγχει αν έχουν τα διπλώματά τους και αν είναι εντάξει τα οχήματά τους;

Προσωπικά, κάνω διαδρομή καθημερινά προς την μονάδα μου και έχω δει πάνω από 10 οχήματα τρακτέρ που τραβάνε καρότσα να μην έχουν λειτουργικά φλας ή να είναι υπερφορτωμένα, με αποτέλεσμα όταν στρίβουν ή περνάνε από ανώμαλο δρόμο να πέφτουν τα σταφύλια κάτω λόγω υπερφόρτωσης των τελάρων (σε σημείο να μη βλέπεις τι όχημα τραβά την καρότσα αν είσαι πίσω του). Και στην περίπτωση που έχουν φλας, πολύ απλά δεν τα χρησιμοποιούν.

Θέλετε και ένα στατιστικό δεδομένο για τα τρακτέρ που εγώ παρατήρησα; Οι 8 στους 10 πιθανότατα να ήταν άνω των 70-75 ετών, όπως τους είδα. Καλά δεν μιλάμε για τις αλωνιστικές που έχουν δεμένες πίσω αρκετοί, παρότι ο νόμος το απαγορεύει. Αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά είναι Σεπτέμβριος και κατανοώ ότι υπάρχει πίεση και κούραση στο Α.Τ. Μύρινας, αλλά ας κάνουν μια υπερπροσπάθεια. Ας ελέγξουν αυτό τον μηνά ό,τι κινείται με καρότσα αν είναι εντάξει και αν πηγαίνει όπως προβλέπεται. Ας ξυπνήσει και ο Δήμος μας. Ας μπει ένα φανάρι ή έστω να βρεθεί μια άλλη λύση, όποια νομίζει καλύτερη.

Θα μου πεις και να μπει φανάρι θα το κοιτά κάνεις; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Αλλά άμα γίνει πάλι κάτι, αυτός που θα έχει κάνει την παράβαση θα ξέρει ότι η γκιλοτίνα είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι του. Όπως και να το κάνουμε, καμιά φορά ο φόβος, λένε, φυλάει τα έρμα. Ας ξυπνήσουν λίγο οι γιοι που έχουν πατεράδες 75 και πάνω. Ας επιβάλλουν και λίγο το «όχι δεν θα οδηγήσεις», «θα σε βοηθήσω εγώ στα σταφύλια ή στο χωράφι». Είναι και αυτοί υπεύθυνοι έμμεσα για το κάθε ατύχημα που θα κάνει ο πατέρας τους. Δεν πάει άλλο ρε παιδιά! Σήμερα ήταν ένα ξένο παιδί, αύριο μπορεί να είναι το δικό σου –δικό μου παιδί. Γιατί;

Γιατί ένας παππούς έπραξε απερίσκεπτα και έκλεισε ένα σπίτι και έντυσε στα μαύρα μια μάνα. Και η πλακά ποια είναι; Αν γίνει ποτέ δικαστήριο, ο παππούς είτε μπορεί να μη ζει, αλλά και αν ζει, νομοθετικά, δεν θα μπει στη φυλακή λόγω ορίου ηλικίας. Άρα όσο και μετανιωμένος να είναι, δεν παύει να είναι στο απυρόβλητο.

Αν ίσχυε, όμως, ο αγγλικός νόμος που την ευθύνη την έχει το παιδί για τον υπερήλικα και βρισκόταν ο γιος του ενώπιον του δικαστηρίου, τότε ίσως πολλοί παππούδες να το σκέφτονταν πριν βγουν στον δρόμο σαν τον θεριστή, ενώ και τα  παιδιά τους δεν θα τους αφήναν εύκολα να πιάσουν τιμόνι στα χεριά τους.

Ας ξυπνήσουμε κάποτε σε αυτο τον τόπο που λέγεται Λήμνος. Ας κάνουμε και κάτι που να σώζει ζωές. Με μια λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το